Infrarood verwarming

Hoe werkt infrarood?

Verwarming door infraroodtechniek is gebaseerd op het principe van onze meest natuurlijke verwarmingsbron: de zon verwarmt de aarde door infraroodstraling. Bijproducten van de zon zijn zichtbaar licht en UV straling. De warmte die wij voelen is enkel infraroodstraling. De aarde geeft deze warmte weer af aan zijn omgeving (lucht en atmosfeer). Ons infrarood verwarmingssysteem doet precies hetzelfde. De straling bereikt materie (de vloer, meubels, uw lichaam, etc.) en er ontstaat warmte, die weer wordt afgestaan aan de lucht.

En Nano infrarood dan?

'Nano'  is een verkorting van het woord 'nanometer' de meeteenheid van infrarood golflengtes. Dit woord wordt tegenwoordig voor commerciële doeleinden gebruikt de categorie infrarood 'C' lange golf straling aan te duiden. De vuistregel is dat alle infraroodpanelen welke een oppervlaktetemperatuur van 90 graden Celsius of meer halen deze golflengte produceren. Het is dus niet waar dat bepaalde merken infraroodpanelen hier een patent of iets dergelijks op hebben. Dit natuurkundige feit wordt uitgebreid omschreven op de volgende pagina van Wikipedia.

De voordelen van infrarood verwarming

Bij infrarood verwarming wordt warmtestraling opgewerkt met elektriciteit. Dit in tegenstelling tot de gebruikelijke verwarmingssystemen die vooral op gas werken. De gasprijzen staan ernstig onder druk. Gas wordt zoals alle fossiele brandstoffen, steeds schaarser. Het energie-rendement uit stroom door infraroodstraling ligt beduidend hoger dan het rendement uit gas. Een ander voordeel van infraroodstraling is dat het al behaaglijk warm voelt bij een temperatuur die op uw thermostaat 2 a 3 graden lager is dan bij een conventioneel systeem.

infraroodstralen

warmteverdeling-infraroodstralen

Bent u klaar om de stap te maken?

Dat scheelt al snel 10 a 15 procent in uw energiekosten! Bij infrarood verwarming is er voor warmteoverdracht geen luchtverplaatsing nodig, daardoor voelt de lucht minder droog aan en wordt stofverplaatsing beperkt tot een minimum. Dit biedt een groot voordeel voor mensen met allergieën en gevoelige luchtwegen. Door gebruik van stralingswarmte voelt het binnenklimaat dus aanmerkelijk minder droog en aangenamer aan dan bij verwarming door confectiewarmte (warme lucht). Hieronder vindt u de voordelen van infrarood verwarming nog even kort samengevat.

 • Energiezuinig
 • Geen ruimteverlies en onzichtbare verwerking
 • Lage installatiekosten en eenvoudige montage
 • Onderhoudsvrij en een zeer lange levensduur
 • Gelijkmatige temperatuurverdeling
 • Geen lucht (stof) verplaatsing en hierdoor grote voordelen voor de groeiende
  groep mensen met allergieën.
 • Geluid- en reukloos
 • De enige goedgekeurde techniek om brand- en explosiegevaarrijke ruimtes te verwarmen.

Toepassingen van infrarood verwarming

De infraroodsystemen uit ons assortiment worden meestal onzichtbaar verwerkt achter plafond, wand of vloer, hierdoor is de infrarood verwarming nauwelijks zichtbaar. Ze zijn eenvoudig te installeren, onderhoudsvrij en de warmte wordt gelijkmatig over de gehele ruimte verdeeld.

Absolute voordelen ten opzichte van de onderhoudsgevoelige, dure, en tijdelijke ketels die we gewend zijn. Daarnaast zijn radiatoren zelden fraai, nemen ze ruimte in, zijn het stofnesten en beperken de plaatsing van meubilair en stoffering. Het principe van infrarood verwarming is in vrijwel elke ruimte toepasbaar;  van grote bedrijfsruimtes en sporthallen tot elke ruimte in uw woning.

In de meeste gevallen zijn ze onzichtbaar verwerkt achter plafonds, wanden of tegel-, laminaat- en parketvloeren.

In hogere ruimtes als bedrijfshallen, openbare ruimtes, kerken en sporthallen adviseren wij losse HT elementen. Die bieden het voordeel van een plaatsgerichte, eventueel apart regelbare warmtebron. In lagere ruimtes zoals woning, kantoor, kantine of bouwkeet adviseren wij LT panelen.  Zo hoeft u niet eerst de hele ruimte boven u te verwarmen zoals u met de conventionele systemen gewend bent.

Meer weten over infrarood verwarming?

Wilt u meer weten over onze infrarood verwarming of bent u nieuwsgierig geworden naar de mogelijke toepassingen voor u? Neem dan gerust contact met ons. Op basis van onze jarenlange ervaring, kennis en techniek geven wij u graag advies over de beste toepassing van infrarood verwarming voor uw situatie.

Bekijk onze infrarood oplossingen

verschil-convectie-infraroodverwarming

 • 1

  Woonkamer / slaapkamer

  Het met infrarood verwarmen van verblijfsruimtes zoals woonkamer, kantoor en slaapkamer vraagt bij een redelijke isolatie een vermogen van ongeveer 30W maal M3 (LxBxH van de ruimte) onder redelijk isolatie verstaan wij een spouwmuur, dubbel glas en dakisolatie.

  Er zijn meerdere vormen van infraroodverwarming mogelijk evenals combinaties hierin. Infraroodpanelen worden het vaakst gekozen doordat deze zonder grote ingrepen binnen  de bestaande situatie kunnen worden gemonteerd. Is uw plafond aan vervanging toe? denk dan ook eens aan Infraheat plafond verwarming. Wij verzorgen de complete aanleg van uw nieuwe gipsplafond inclusief onzichtbaar infrarood verwarmingssysteem en stucwerk.

  Voor zwevende vloeren zoals parket en laminaat (niet verlijmd of genageld) verzorgen wij de levering en-of aanleg van zogenaamde infrarood laminaatverwarming. Dit zijn zeer dunne infraroodfolies welke tussen de ondervloer en de laminaatvloer worden gelegd. Deze vorm van infraroodverwarming kenmerkt zich door de zeer snelle opwarmtijd van de ruimte.Toepassing is mogelijk bij iedere laminaatsoort, ook PVC laminaat!

  hieronder enkele infrarood verwarming oplossingen voor Woonkamer / Slaapkamer. Voor een volledig overzicht gaat u naar onze webshop

  Webshop
 • 2

  Badkamer

  Omdat u doorgaans maar kort in de badkamer verblijft stellen we hier andere eisen aan infraroodverwarming. De minimale vermogensbehoefte is 60W per M3 maar eigenlijk geldt hoe meer hoe beter. U wilt immers snel en krachtig kunnen opwarmen. In de regel is het niet ongebruikelijk om in een badkamer van 2.5x2.5x2.5M een infraroodpaneel van 1000W aan het plafond of wand te monteren.

  Het combineren van een infraroodpaneel of infrarood spiegelpaneel met infrarood vloerverwarming is een vaak uitgevoerde optie en kan met 1 thermostaat. Het infraroodpaneel aan wand of plafond wordt ondersteund door een 3mm infraroodkabelmat op de loopgedeeltes van de vloer. Altijd lekker warme voeten!

  hieronder enkele infrarood verwarming oplossingen voor uw badkamer. Voor een volledig overzicht gaat u naar onze webshop

  Webshop
 • 3

  Bedrijfsruimte

  De tijd van grote gasgestookte installaties waarmee het gehele volume van het bedrijfspand wordt gevuld met warme lucht zijn verleden tijd. Het is veel efficiënter om gericht infraroodwarmte te leveren op plaatsen waar staand en zittend wordt gewerkt. Dit geldt ook voor kantoorruimtes.

  Een combinatie van lage- en hoge temperatuur infraroodpanelen biedt oplossing voor elke warmtevraag. Al dan niet voorzien van zoneregeling door iedere werkplek te voorzien van eigen draadloze thermostaat of bewegingsmelder. Het benodigd vermogen hangt sterk af van de bouwaard en isolatie van het object. Neemt u alstublieft contact met ons op, wij adviseren u graag.

  hieronder enkele infrarood verwarming oplossingen voor bedrijfsruimtes. Voor een volledig overzicht gaat u naar onze webshop

  Webshop
 • 4

  Infrarood buiten

  Voor het bijverwarmen van buitenruimtes wordt gebruik gemaakt van korte golf infrarood-A terrasverwarming armaturen. Dit in tegenstelling tot binnenshuis waar doorgaan infrarood-B en C wordt toegepast. Voor de overgang tussen binnen en buiten kan ook gebruik worden gemaakt van een zogenaamde vol spectrum infraroodverwarming armatuur. (Black High Power heater)

  hieronder enkele voorbeelden van Tansun terrasverwarmers. Voor een volledig overzicht gaat u naar onze webshop

  Infrarood buiten

 • 5

  Schuur / berging

  Even een klus klaren achter de werkbank of het vorstvrij houden van een wel- of niet geïsoleerde garage of berging. Voorbeelden waar toepassing van het juiste infrarood warmtepaneel uitkomst kan bieden. Doorgaan wordt er gekozen voor een hoge temperatuur infraroodpaneel. Thermostatische regeling met klok en vorstvrij functie is hierbij aan te bevelen.

  hieronder enkele infrarood verwarming oplossingen voor uw schoor en/of berging. Voor een volledig overzicht gaat u naar onze webshop

  Webshop