Elektrische Verwarming

Elektrische Verwarming

ELEKTRISCHE VERWARMING VAN POLARHEAT

Je kan je huis of kantoor op veel manieren verwarmen. Met elektrische verwarming doe je dit op een energiezuinige en effectieve manier. Er zijn ook verschillende manieren om elektrische verwarming in te zetten. Zo kun je gebruik maken van infrarood panelen, infrarood vloerverwarming, infrarood plafondverwarming en zelfs infrarood terrasverwarming. We vertellen je meer over deze verschillende varianten van verwarmen. Zo kun je zelf een goede keuze maken wat er bij jou past. Ook lees je meer over de voordelen van infrarood verwarming.
Infrarood panelen

Vloerverwarming

Plafondverwarming

Terrasverwarmers

HOE WERKT ELEKTRISCHE VERWARMING?

De bekendste vorm van elektrische verwarming is infrarood verwarming. Meestal wordt verwarming door één apparaat gedaan, bijvoorbeeld een kachel of radiator die warmte afgeeft. De warmte komt van het apparaat in de ruimte en zo wordt het geleidelijk warmer. Infrarood verwarming werkt anders. De infraroodstraling zorgt voor het verwarmen van oppervlakken, objecten en mens en dier waarna deze warmte wordt omgezet in warme lucht (omgevingstemperatuur). Natuurlijk heb je hier ook met een apparaat te maken, bijvoorbeeld een infrarood paneel. Het is de straling die op jouw lijf en op oppervlakken komt die zorgt voor de verwarming. Zo voelt het een stuk natuurlijker aan dan een warmtebron als een kachel die de warmte in de kamer moet verspreiden. Het effect van infraroodwarmte is gelijk aan de voelbare warmte van de zon maar heeft niets te maken met UV straling waar je bruin van wordt. Infrarood is een wetenschappelijke verzamelnaam voor alle voelbare warmtestraling. Ook heeft infrarood niets te maken met een zichtbaar rood licht. Infrarood duidt alleen de positie aan in het lichtspectrum. 

INFRAROOD PANELEN

Infrarood panelen zijn een effectieve manier om een ruimte te verwarmen. Waar je normaal gesproken een radiator hebt die veel ruimte inneemt aan een muur, heb je met panelen veel meer ruimte over in je kamer. Of dat nu een slaapkamer of een kantoor is. Panelen worden bij voorkeur aan het plafond geplaats of aan de wand geplaatst en zijn vrij plat. Daardoor nemen ze optisch en praktisch weinig ruimte in, zeker in verhouding tot radiatoren. Dat betekent dat in de ruimte meer plaats overblijft.
Bovendien zijn infrarood panelen effectiever in het afgeven van warmte dan radiatoren. Ze zijn sneller warm en geven straling af. Radiatoren geven warme lucht af. Een nadeel hiervan is dat de luchtvochtigheid daarmee wordt beïnvloed. Dat probleem is er niet met infrarood panelen.

ELEKTRISCHE VLOERVERWARMING

Wanneer je echt alle ruimte in een kamer wil behouden, is elektrische vloerverwarming een betere optie. Ook vloerverwarming kan tegenwoordig met infrarood gerealiseerd worden. Infrarood vloerverwarming werkt op elektriciteit en wordt direct onder het laminaat of pvc gelegd waardoor deze vloeroppervlakken warm worden en de ruimte verarmen. Vloerverwarming met infrarood kan onder verschillende vloeren geplaatst worden. Onder PVC en onder hout of laminaat kan infrarood vloerverwarming geplaatst worden. Onder tegels kan een elektrische verwarmings kabelmat worden geplaats in de lijm-laag. Ook is het mogelijk om een elektrische vloerverwarmingskabel in de dekvloer te storten of in te frezen. 

ELEKTRISCHE VLOERVERWARMING IN DE BADKAMER

Een badkamer vraagt net iets anders van de vloerverwarming dan andere ruimtes. Waar je in de slaapkamer of woonkamer continu een warme vloer wil, wil je in de badkamer vooral een warme vloer als je uit de douche komt of voor je in de douche stapt. Dat betekent dat hiervoor een krachtigere verwarming nodig is. Deze warmt namelijk sneller op dan een minder krachtige vloerverwarming, en dat is wel zo praktisch voor in je badkamer. Voor woonruimte zoals woonkamer, keuken en slaapkamer volstaat 100W/M2 en in de badkamer is 150W per M2 gebruikelijk.

PLAFONDVERWARMING

Plafondverwarming is misschien niet het eerste dat je zou kiezen. Warmte stijgt tenslotte op. Als het om infrarood plafondverwarming gaat, werkt het echter iets anders. De straling van het infrarood wordt namelijk naar beneden gericht over de gehele oppervlakte van de ruimte. Zo is het snel warm. Wel werkt het beter bij lagere plafonds. Een plafond tot 3 meter hoog is nog prima geschikt voor plafondverwarming en kan snel warmte bieden in de ruimte. Ook plafondverwarming neemt weinig ruimte op je vloer in. Helemaal geen zelfs. Plafondverwarming kan tientallen jaren meegaan en je ziet er niets van. Het heeft niet eens onderhoud nodig.

TERRASVERWARMING

Je kent de terrasverwarming van horecazaken ongetwijfeld al. Infrarood terrasverwarming lijkt hierop, maar is niet geheel hetzelfde. Er is onderscheid te maken tussen terrasverwarming met licht en terrasverwarming zonder licht.

TERRASVERWARMING MET LICHT

Terrasverwarming met licht is er in low-glare en ultra-low glare vorm. Dat wil niet zeggen dat je ze ook als verlichting kunt gebruiken. Er is minimaal wit licht dat door een filter rood of oranje wordt gemaakt. Bij een low-glare is er sprake van een lichtreductie van 80%, bij de ultra-low glare is dat 90%. Terrasverwarming met licht is sneller warm dan terrasverwarming zonder licht. Daarom is de variant met licht geschikt voor plekken waar het kan waaien.

TERRASVERWARMING ZONDER LICHT

Terrasverwarming zonder licht is weer beter geschikt voor afgesloten buitenruimtes, bijvoorbeeld een terras met windschermen. Deze varianten gloeien wel, maar dat heeft niet met licht te maken. Ook voor garages, werkplaatsen en schuren is een terrasverwarming zonder licht een optie. Het geeft geen directe warmte, maar straalt wel warmte uit tot een paar meter afstand. Daarom is dit beter geschikt voor ruimtes waar de wind geen invloed op heeft, in buitenruimtes zijn deze minder effectief in warmteafgifte.

WAAROM ELEKTRISCHE VERWARMING?

Elektrische verwarming is een alternatieve manier van verwarmen met verschillende voordelen. We vertelden al dat elektrische verwarming werkt met straling, dit is het eerste voordeel. Daarnaast kun je elektrische verwarming als duurzame toepassing gebruiken. En praktisch gezien neemt elektrische verwarming ook nog eens weinig ruimte in.

VERWARMEN MET INFRAROOD

Omdat elektrische verwarming met straling werkt, werkt het op een andere manier dan bij traditionele verwarming. Er is geen sprake van luchtverplaatsing en ook niet van een centrale warmtebron waar de warmte vandaan komt. Elektrische verwarming bootst als het ware het natuurlijke proces van de zon na door middel van infraroodstraling. Zo voel je dat je lichaam warm wordt door de infraroodstraling, net zoals dat door de zon gebeurt. Dat betekent dat de warmte in je lijf wordt vastgehouden in plaats van in de ruimte.
Omdat er geen sprake is van luchtverplaatsing, is elektrische verwarming ook beter voor mensen met allergieën.

DUURZAAM VERWARMEN

Er is natuurlijk al een beweging naar het minder gebruiken van gas, maar veel huizen worden nog met gebruik van gas verwarmd. Elektrisch verwarmen is een stuk duurzamer. Bovendien kan elektriciteit op duurzame manier opgewekt worden. Zo kun je van je elektrische verwarming helemaal een duurzame verwarming maken.
Elektrisch verwarmen is dus een fijnere manier van verwarmen die ook duurzamer is. Maar ook uit praktische overwegingen is elektrisch verwarmen fijner. Of je nu voor vloerverwarming, plafondverwarming of panelen kiest, elektrische verwarming neemt minder ruimte in dan een kachel of een radiator.