Het apparaat bestaat uit een spiraalvormige buis. In de spiraal zitten de elektrische verwarmingselementen, meestal 1 of 3 stuks. Het apparaat schakelt bij het openen van de waterkraan in en levert direct warmwater met een temperatuur van zo'n 45 graden Celsius. Zodra u de warmwater kraan of douchekraan opent, begint er water door het toestel te stromen. Na het sluiten van de waterkraan schakelt de doorstroomverwarmer uit en stopt ook de energieopname.

De warmwater doorstroomverwarmer heeft geen buffervat en is daarom een stuk energiezuiniger dan een conventionele warmwaterboiler. Er hoeft immers geen opgeslagen water te worden warm gehouden!

Het toestel zelf is zo klein dat het in bijvoorbeeld een aanrechtkastje past maar levert voldoende warm water om een badkuip in ongeveer 10 minuten te vullen!

Er is dus geen warm water voorraad en alle warmte van het elektrische verwarmingselement wordt volledig aan het water afgegeven. Het gevolg is dat het rendement van de doorstroomverwarmer hoger is dan van ieder ander soort warmwater apparaat. Bij de eenvoudigere hydraulisch gestuurde was het al ongeveer 95%, bij de elektronisch gestuurde apparaten is het zelfs meer dan 98%, omdat de temperatuurvariaties hier nog veel kleiner zijn en dus nooit onbedoeld warmer water uitstroomt dan is ingesteld.

Gebruik doorstroomverwarmers: Doorstroomverwarmers zijn bij uitstek geschikt voor het leveren van warm sanitair en keukenwater. Dat doen ze beter en voordeliger dan ieder ander soort toestel. Ze zijn echter niet bedoeld om bijvoorbeeld conventionele verwarmingselementen (radiatoren, vloerverwarming) te voorzien van warm water.

Bent u klaar om de stap te maken?