Waar is een thermostaat eigenlijk goed voor?

Bijna alle  infrarood panelen, infrarood verwarmingsfolies en verwarmingskabels zijn aan/uit apparaten. Dat wil zeggen dat ze geproduceerd zijn om zonder tussenkomst van een regeling op maximaal vermogen te werken. Als dergelijke verwarmingsmiddelen rechtstreeks op de stroombron worden aangesloten, moet u de schakelaar constant met de hand bedienen om de wenselijke ruimtetemperatuur enigszins te benaderen. Dat kan een thermostaat veel beter voor u doen. De thermostaat doet namelijk constant een ruimtemeting en kan tot kleine waardes van zal 0.1 graad Celsius bijsturen. De thermostaat zet uw verwarming als het ware constant aan en uit om rond de door u ingestelde temperatuur te blijven.

De verschillende soorten thermostaten

In hoofdlijnen kunnen we thermostaten onderscheiden in 3 hoofdgroepen, te weten: bedrade inbouwthermostaten, bedrade opbouwthermostaten en draadloze RF (radiografische) thermostaten met een bedrade ontvanger voor de voeding. We adviseren u graag over welk type thermostaat het meest geschikt is in combinatie met uw infrarood vloerverwarming of andere infrarood verwarming.

Inbouwthermostaat

Bij nieuwbouw of renovatie geniet de inbouwthermostaat de voorkeur. Dit type thermostaat zit in een ronde inbouwdoos in de muur verwerkt en is rechtstreeks op 230V en het verwarmingsapparaat aangesloten. Bij vloerverwarming meet deze thermostaat met zowel de ruimtesensor als vloersensor en bepaalt aan de hand van het gemeten gemiddelde de warmtebehoefte. Bij gebruik i.c.m. bijvoorbeeld infraroodpanelen aan wand of plafond gebruikt hij alleen de ruimtesensor. Dit is instelbaar in het menu parameters van de thermostaat. Een inbouwthermostaat is volledig bedraad aangesloten vanaf de stroombron tot aan het verwarmingsapparaat.

Opbouwthermostaat

Voor een opbouwthermostaat geldt als enig verschil met een inbouwmodel dat deze is bevestigd OP de wand of een opbouwrand. Dus NIET in een ronde wanddoos. De toepassing en werking is verder hetzelfde.

En de draadloze thermostaat dan?

De draadloze thermostaat set bestaat altijd uit minimaal 2 componenten, te weten de zender en de ontvanger. De zender is feitelijk de thermostaat, een bediendeel met een scherm, knopjes en meestal batterij gevoed. Deze batterij gevoede thermostaat meet de temperatuur en zendt informatie in de vorm van een radiografisch signaal naar de ‘ontvanger’. Deze ontvanger is feitelijk niets meer dan een schakelaar welke geplaatst is tussen de 230V stroombron en het verwarmingsapparaat. De ontvanger schakelt dus alleen maar op bevel van de thermostaat de stroom in naar het infraroodpaneel of ander apparaat. Onze draadloze thermostaten kunnen maximaal 5 ontvangers tegelijk aansturen in 1 ruimte. Heeft u 4 infraroodpanelen aan de wand- en of plafond hangen op eigen stroompunten? Dan zijn er ook 4 ontvangers aan het werk. Zo heeft u geen draden en gootjes nodig van het ene naar het andere paneel.

Waarom in iedere kamer een aparte thermostaat?

Omdat met infraroodverwarming zeer gericht en snel verwarmd kan worden, is het noodzakelijk om ieder door een deur gescheiden vertrek te voorzien van een eigen regeling. Op deze manier kunt u ook een aanzienlijke energiebesparing realiseren. Daarbij hoeft u niet bang te zijn constant van kamer naar kamer te moeten lopen, want u kunt met onze wifi-thermostaten alle kamers in 1 oogopslag bekijken en bijsturen met een handige app op uw smartphone of tablet. Daarbij is handmatige bediening op de thermostaten in de kamers ook altijd nog mogelijk.