Wat is een Tesy elektrische boiler met warmtewisselaar?

Een standaard elektrische boiler zonder warmtewisselaar heeft alleen een elektrisch verwarmingselement in het water van het opslagvat. Bij een elektrische boiler mét warmtewisselaar is er een extra spiraalbuis die door het water loopt. De extra spiraalbuis is aan de buitenkant van de boiler zichtbaar als 2 aansluitingen (ingang en uitgang) waar een extern verwarmingsapparaat aan gekoppeld kan worden. Bijvoorbeeld een zonneboiler. Sommige Tesy elektrische boilers hebben zelfs 2 warmtewisselaars!

Hoe werkt een elektrische boiler met warmtewisselaar?

Zoals hierboven al uitgelegd kan een Tesy elektrische boiler met warmtewisselaar(s) naast waterverwarming door middel van een elektrische element ook warmte onttrekken aan de extra spiraal. Er zijn tal van oplossingen zoals zonneboilers, houtkachel-warmtewisselaars, en CV-ketels aan te sluiten op de wisselaar. Zo kunt u met de combinatie van elektrische boiler met warmtewisselaar en een zonneboiler overdag profiteren van gratis warm water. Zodra de zon weg is neemt het verwarmingselement van de boiler het weer over. Dit scheelt op jaarbasis ongeveer 50% energiekosten! (op een zuid-dak)

Elektrische boiler met 1 of 2 warmtewisselaars

In het geval dat u 1 of meer externe warmwaterbronnen in huis heeft of van plan bent in de toekomst te gaan gebruiken kunt u kiezen voor een elektrische boiler met warmtewisselaars. Ook als u nu nog geen extra warmtebron heeft voor het duurzaam opwarmen van uw tap- en douchewater heeft kunt u de boiler al gebruiken zonder dat de warmtewisselaar is aangesloten. Deze is namelijk standaard nog afgedopt. Het is ook mogelijk om een warmtepomp aan te sluiten op de warmtewisselaar van de elektrische boiler. Met deze constructie verwarmt u het water duurzaam voor met de warmtepomp, waarna de boiler het water op de gewenste temperatuur van minimaal 58 graden brengt. Deze 58 graden is noodzakelijk om te zorgen voor bacterievrij en veilig douchewater.

Voor en nadelen van een elektrische boiler met warmtewisselaar

Het grote voordeel van een boiler met 1 of 2 wisselaars is de mogelijkheid om deels duurzaam uw tapwater te verwarmen. Een nadeel kan zijn dat de aanschafprijs enigszins hoger ligt, waardoor u wellicht zeker dient te weten dat de aansluiting van de warmtewisselaar in de toekomst wel gebruikt gaat worden.